een initiatief van Obvion hypotheken
Trends
geplaatst op 21 september 2016

Prinsjesdag 2016 zit er op. Welke veranderingen op woongebied komen eraan? Reporter Juul zet zijn politieke hoedje op en gaat op onderzoek uit!

Massaal zaten we weer voor de buis of achter het net voor het jaarlijkse toneelstuk dat Prinsjesdag heet. De één meer vanwege de hoedjesparade, de ander voor de outfit van Máxima. Maar allemaal willen we weten: gaan we er op vooruit of niet? Wij stuurden Juul ‘hoedjesland’ in op zoek naar antwoorden over de veranderingen op woongebied. En die vond hij!

Prinsjesdag 2016 | Een ‘Woningmarkt Wrap-up’

Over het algemeen bracht Prinsjesdag ons goed nieuws. Iedereen krijgt meer te besteden. We gaan er weliswaar niet allemaal grote sprongen op vooruit, maar toch. Dat begint al positief. Zo kunnen de veranderingen op woongebied van invloed zijn. Daarom hieronder een korte wrap up.

Schenkingsgrens voor eigen woning op €100.000

Wie in 2017 een schenking wil doen voor de aanschaf van een eigen huis, mag dit doen tot een bedrag van €100.000. Mag dit nu alleen aan je kinderen, in 2017 mag het in principe aan iedereen. Als de ontvanger maar minimaal 18 jaar en niet ouder dan  40 jaar is. Ook het doel van de schenking is in 2017 breder. De ontvanger mag het naast het kopen van een huis ook gebruiken voor:

  • een verbouwing (verbetering of onderhoud van de eigen woning),
  • het aflossen van de hypotheekschuld,
  • aflossen van de restschuld van eigen verkochte woning,
  • afkoop van rechten van opstal, erfpacht en beklemming.

Huurprijzen én huurtoeslag in de lift

Ook volgend jaar kom je er niet onderuit. De huurprijzen zitten per 1 juli weer in de lift. Maar de lift zal niet veel verdiepingen hoger gaan; de maximale stijging van de huurprijs is namelijk 1%. Minder mag, meer niet. Dit percentage mag nog wel verhoogd worden met de inflatie. Het positieve nieuws is dat de huurtoeslag gelukkig ook omhoog gaat.

Minder hypotheek in 2017

In 2017 kun je maximaal 101% van de waarde van een huis financieren (dit jaar is dat nog 102%). Dit betekent dat je meer spaargeld nodig hebt om een huis te kunnen kopen. De gemiddelde bijkomende kosten van een koopwoning zitten tussen de 4% en 6%. Omdat je maar 1% kunt meefinancieren in je hypotheek, zul je de rest van je spaargeld moeten doen.

Mogelijk meer rek in hypotheekbedrag voor tweeverdieners

Zorg je met z’n tweeën dat er brood op de plank komt, dan kan dat in 2017 gunstig voor jullie uitpakken. In die zin dat je dan gezamenlijk mogelijk meer kunt lenen. Het tweede inkomen mag namelijk voor 60% meegeteld worden (dat is nu 50%). Dit is wel afhankelijk van de woonquotes, deze mogen dan niet teveel stijgen.

Juul sluit Prinsjesdag 2016 positief af: “Kortom: om in 2017 een huis te kopen heb je weliswaar meer spaargeld nodig, maar de andere veranderingen maken het kopen van een huis steeds interessanter. Zeker als je ziet hoe laag de hypotheekrentes inmiddels zijn”. En legt zijn hoedje weer in de kast tot volgend jaar.

Lees ook...
een initiatief van Obvion hypotheken
Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Volg Obvion via social media