een initiatief van Obvion hypotheken
Tips
geplaatst op 3 augustus 2016
Leestijd ± 3 minuten

Je bent eruit: je gaat kopen in plaats van huren. De hypotheeklasten vallen lager uit dan de huur. Maar wat kost het huis nog meer naast de koopsom?

Dát brengt gastredacteur Juul voor ons in kaart. Hij zoomt niet alleen in op de hypotheeklasten, maar trekt het breder. Aan welke kosten moet je nog meer denken als je trotse huizeneigenaar wilt worden.

Per 1 juli was het weer zover. Veel huurders kregen een nieuwe huurverhoging voor de kiezen. Het gaat vaak om een kleine stijging, maar kleine stapjes groeien in de loop der jaren uit tot grote sprongen. Misschien is nu dan wel de juiste tijd om te kopen. Wat denk je? Uiteraard heb je dan ook maandlasten, namelijk de hypotheeklasten. Alleen kun je die voor verschillende jaren vastzetten. Zo weet je waar je aan toe bent. Als je een huis koopt, dan moet je naast de hypotheeklasten ook eenmalig rekening houden met verschillende bijkomende kosten.

Wat kost een huis je écht? | Hypotheeklasten én meer!

Yes! Je hebt je droomhuis gevonden en een akkoord bereikt met de verkopers. Nu is het zaak je hypotheek rond te krijgen. Wat kost het nu echt? Stel je koopt een bestaand huis voor €225.000. Welke kosten zijn voor jou als koper dan nog meer aan de orde? Uitgaande van de voorbeeldkoopsom van €225.000 krijg je te maken met de volgende kosten:

  • Overdrachtsbelasting – 2% van de koopsom, dus €4.500
  • Notariskosten – De notaris zorgt voor de eigendomsoverdracht en het opstellen van de hypotheekakte. De kosten verschillen per notaris, maar komen gemiddeld uit op zo’n €1.000
  • Taxatiekosten – Voor een onafhankelijke waardebepaling: €400
  • Kosten NHG – Kosten zijn een percentage van de koopsom. In dit geval: €2.250
  • Advies- en bemiddelingskosten – Dit zijn de kosten voor de hypotheekadviseur. De hoogte van deze kosten verschillen sterk per bank of adviseur. Gemiddeld komt het ongeveer neer op €2.000
  • Eventueel de kosten van een aankoopmakelaar – De hoogte van de kosten wordt vooraf afgesproken. Volgens de NVM bedragen deze kosten gemiddeld €2.431

De totale kosten komen in dit voorbeeld uit op: €10.150 (€12.581 inclusief een aankoopmakelaar). Bij het berekenen van de hypotheeklasten moeten deze kosten dus ook meegenomen worden. Ze zijn deels aftrekbaar van het inkomen.

Wist je dat? De kosten voor een nieuwbouwwoning minder hoog zijn? Bekijk hier een checklist met verschillen in kosten voor een nieuwbouw – en bestaande woning.

Bekijk een gedetailleerd kosten koper overzicht

Kosten meefinancieren of spaarpot eraan?

In 2016 kun je maximaal 102% van de koopsom van het huis financieren. Op een huis van €225.000 kun je dus een hypotheek krijgen van €229.500. In ons voorbeeld kom je €5.650 (€8.081 met een aankoopmakelaar) tekort. Voor dit deel zul je dus je spaarpot kapot moeten slaan. En in 2017 heb je nog een groter spaarvarken nodig. Dan kun je nog tot 101% meefinancieren. Vanaf 2018 kun je zelfs geen kosten meer uit je hypotheek betalen.

Nu of nooit?

Kopers kunnen hun geluk nu eigenlijk niet op als je het mij vraagt. De huizenprijzen zijn vrij laag (al weten ze langzaamaan hun weg naar boven weer te vinden). Ook de hypotheekrentes zijn historisch laag met lage hypotheeklasten als gevolg. Ik zeg dan ook: go for it!

Lees ook...
een initiatief van Obvion hypotheken
Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Volg Obvion via social media