een initiatief van Obvion hypotheken
Tips
geplaatst op 11 juli 2017
Leestijd ± 4 minuten

Trouwen: een en al romantiek, toch? Jazeker, maar sommige aspecten zijn misschien iets minder romantisch dan je dacht. Want weet jij bijvoorbeeld wat een huwelijksgoederenregister is? Wij zochten het voor je uit, zodat je in no time op de hoogte bent en die roze bril snel weer op kan!Ring. Check. Jurk. Check. Huwelijksgoederenregister. Che.. ho wacht even! Wat is dat nou weer?! En kunnen we het niet gewoon romantisch houden? Helaas, ook je grote dag heeft een zakelijke kant. Want weet jij hoe zit met je bezittingen, zoals je huis? Of hoe het zit als je samen een huis wil kopen? Obvion legt uit hoe het werkt.

Trouwen in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of toch een geregistreerd partnerschap?

Als je jullie in het huwelijksbootje willen stappen hebben jullie drie keuzes: trouwen in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of jullie gaan voor een geregistreerd partnerschap. Maar help! Hoe weet je wat wijsheid is? De keuze tussen trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden, kunnen we eigenlijk heel simpel in een bekende tekst samenvatten: ‘Cd van jou, cd van mij. Cd van ons allebei’. Want wie trouwt in gemeenschap van goederen wordt ook eigenaar van die illustere verzameling jaren ’90 Thunderdome cd’s. Maar als je trouwt op huwelijkse voorwaarden bestaat de kans dat jij Theodore Teddybeer niet mag opeisen bij een eventuele scheiding. Een geregistreerd partnerschap kent een paar kleine verschillen ten opzichte van een huwelijk. Hieronder leggen we het uit.

 Trouwen in gemeenschap van goederen

Driekwart van de huwelijken wordt gesloten in gemeenschap van goederen. Het is zelfs zo dat je standaard trouwt in gemeenschap van goederen, tenzij jullie aangeven op huwelijkse voorwaarden te willen trouwen. Alle bezittingen van jouw lieftallige wederhelft, van speelgoed tot aandelen, erfenissen en een huis, zijn na het jawoord ook van jou. Maar ook eventuele schulden zijn dan ‘de jouwe’. Dus ook de hypotheek van je lief. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar het is wel verstandig om dit onromantische onderwerp samen te bespreken voordat jullie beiden volmondig “Ja, ik wil!” zeggen.

Trouwen op huwelijkse voorwaarden

Trouwen op huwelijkse voorwaarden klinkt misschien onromantisch, immers ‘mi casa, es su casa‘. Maar het verdelen van jullie bezittingen kan bij een eventuele scheiding een hoop ellende schelen. Vaak verdelen jullie het vermogen dan in drieën: een vermogen voor jou, voor je partner en een gemeenschappelijk vermogen van jullie samen. Dat leg je dan weer vast in een notariële akte. Als een van jullie een eigen bedrijf heeft is dat al helemaal interessant. Zou er ooit sprake zijn van een faillissement, dan kunnen de schuldeisers niet bij de partner aankloppen.

Geregistreerd partnerschap

Het geregistreerd partnerschap lijkt in veel opzichten op een huwelijk. De regels voor gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden gelden hier ook. Toch zijn er een paar verschillen. Zo kun je een geregistreerd partnerschap buiten een rechter om beëindigen. Je hoeft geen ‘jawoord’ te geven en het partnerschap wordt niet in het buitenland erkend. Een huwelijk wel. Dit kan juridische problemen geven als je zou emigreren. Willen jullie na een paar jaar toch naar het buitenland vertrekken? Niks aan de hand! Jullie kunnen dan alsnog ‘echt’ trouwen.

 Huwelijksgoederenregister

De huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden (geregistreerd partnerschap) worden bijgehouden in het Huwelijksgoederenregister. Dat is een openbaar register waarin je alles nog eens terug kunt lezen. Handig als je de bijvoorbeeld de officiële documenten kwijt bent. Je kan de informatie opvragen bij de rechtbank van het arrondissement waar je getrouwd bent. Maar het kan ook online via het Huwelijksgoederenregister op rechtspraak.nl.

De regels voor gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden ook gelden op geregistreerde partnerschappen. Dus alles wat in dit stukje staat is ook van toepassing op geregistreerde partners.

Nieuwe regels vanaf 2018

Vanaf 1 januari 2018 veranderen de regels. Je trouwt dan niet meer standaard in gemeenschap van goederen. Vanaf dan geldt dat elke liefde bezegeld wordt met huwelijkse voorwaarden. Vermogen of schulden die de partners al voor het huwelijk hadden, vallen buiten de gemeenschap. Wil je toch mede-eigenaar worden van de bankrekening van je wederhelft dan moet dat apart worden geregeld bij de notaris. De omgekeerde wereld dus!

Stappen jullie in 2017 nog in het huwelijksbootje en blijf je graag baas over je eigen vermogen? Dan is een bezoekje aan de notaris nog nodig. Deze regelneef stelt dan een notariële actie voor jullie op. Dit kost gemiddeld tussen €400,- en €1.200,-. Maar onder de nieuwe regeling is zo’n notarisbezoek dus niet meer nodig. Met dat geld kun je jullie grote dag nog mooier maken!

Op naar de notaris

Hoe jullie ook je liefde willen bezegelen, laat je vooraf altijd goed voorlichten door je notaris. Zo zie je niks over het hoofd en kiezen jullie de juiste huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden. En dan zit er nog maar 1 ding voor jullie op: naar dat altaar of notaris. En dat is allesbehalve saai. Kom maar op met die champagne!

 

Verder lezen

  • Is trouwen nog nét een te grote stap? Wij leggen uit wat de verschillen zijn tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap.
  • Samen een huis kopen is natuurlijk superspannend! Zijn jullie er al aan toe?
  • Wijzer in geldzaken heeft een handige checklist opgesteld voor het regelen van jullie financiën als jullie gaan trouwen.

 

Lees ook...
een initiatief van Obvion hypotheken
Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Volg Obvion via social media