een initiatief van Obvion hypotheken
Plussen en Minnen
geplaatst op 7 september 2014

Het warm hebben en geld besparen, maar daar zelf niks voor hoeven doen. Het kan. Zo kun je geld verdienen aan de kou. Een slim huis dat zichzelf meet en regelt. Daar hebben we behoefte aan. Want energie besparen willen we allemaal wel, maar dan wel zonder ons eerst door een wirwar van maatregelen te hoeven worstelen. En zonder een extra trui aan te hoeven trekken.

Slimme apparaten

Gelukkig ontwikkelen steeds meer bedrijven slimme apparaten die ons dit werk uit handen nemen. Zoals de slimme energiemeter. Hiermee kunnen energieleveranciers op afstand het gasverbruik en het elektriciteitsverbruik aflezen.

Binnentemperatuur afgestemd op temperatuur buiten

Neem de zelfregulerende thermostaat. Die gaat een flinke stap verder. Hij meet en registreert de temperatuur in huis, houdt bij wanneer de bewoners wakker worden, vertrekken en thuiskomen. Deze thermostaat gaat aan wanneer jij dat prettig vindt. Bovendien wordt de buitentemperatuur in de gaten gehouden, zodat binnentemperatuur daarop aangepast kan worden.

De thermometer blijft de bewoners volgen

Het mooie aan zo’n slimme thermostaat: hij blijft de gewoontes van de bewoners volgen en omzetten naar efficiënt energiegebruik. Hierdoor blijft de verwarming alleen aanslaan wanneer dat nodig is en hoef je de meter niet opnieuw in te stellen tijdens je vakantie. En de slimme meter is op afstand bestuurbaar met smartphone of tablet. Zo wordt er nog minder energie verspild, maar is het huis wel op de juiste momenten aangenaam warm.

Inzicht in energieverbruik via internet

De grootste winst van een slimme thermometer is misschien nog wel het inzicht dat we in ons energieverbruik krijgen. En dat deze informatie gewoon via internet te bekijken is. Zo kunnen we gemakkelijk zien waar we nóg meer energie kunnen besparen.

Plussen besparen:

+ Efficiënt energieverbruik.

+ Geen omkijken naar.

Minnen besparen:

– Gaat het ten koste van onze privacy? Want wat gebeurt er met onze gegevens die de meter registreert?

– Kosten investering en installatie van een slimme meter.

Lees ook:

Drie bijzondere energiezuinige woningen

De warmtepomp: eenmalig investeren of hogere energielasten?

Zelf bouwgrond kopen? Deze 7 zaken niet vergeten

Lees ook...
een initiatief van Obvion hypotheken
Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Volg Obvion via social media