een initiatief van Obvion hypotheken
Tips
geplaatst op 16 januari 2017

Courtage makelaar: neem jij een makelaar in de arm of doe je het liever zelf? Hoeveel courtage een makelaar vraagt kan flink verschillen. Ons advies? Vergelijk en wees alert: over courtage kun je vaak met je makelaar onderhandelen!

Courtage aan je makelaar betalen?

Staat jouw huis te koop? Of wil je jouw huis juist verkopen? Dan kun je ervoor kiezen om een makelaar in te schakelen. Een makelaar kent de lokale huizenmarkt en kan scherp voor jou onderhandelen. Maar daar betaal je natuurlijk wél voor. We noemen dat courtage of makelaarskosten. Hoe hoog die zijn, verschilt per makelaar. En van jouw wensen: ga je voor full service of  maak je gebruik van deeldiensten?

Wat ben je kwijt aan courtage?

Vaak is de courtage van je makelaar een percentage van de uiteindelijke prijs die de makelaar ontvangt na koop of verkoop. Dat percentage kan per makelaar verschillen. De één vraagt 1,25%, de ander zo maar 2,5%. Betaal je liever geen percentage? Vraag dan of je makelaar een vast bedrag met je af wilt spreken.

Is het voor jou de moeite waard om courtage aan een makelaar te betalen?

Twijfel je of je geld uit wilt geven aan courtage? Bedenk dan of het in jouw situatie toegevoegde waarde heeft. Je bent natuurlijk niet verplicht om een makelaar in de arm te nemen. Er zijn genoeg mensen die zelf hun huis te koop zetten. Als jij goede ‘onderhandel skills’ hebt kun je ook zelf de sprong wagen.

Schakel je toch liever een makelaar in? De aankoop of verkoop van je huis is  een belangrijke stap in je leven en er hangt financieel heel wat vanaf. Daarnaast is de kans groot dat je niet dagelijks over zulke dingen onderhandelt. Een makelaar heeft een hoop kennis en ervaring, en kan je ondanks de courtage toch heel wat geld besparen. De kans is dan ook groot dat je dit bedrag dubbel en dwars terugverdient.

Onderhandelen over makelaarscourtage

Over de courtage kun je vaak onderhandelen. Hierbij geldt: wie niet waagt wie niet wint! Schroom niet en benadruk dat je eerst een oriënterend gesprek wilt. Laat terloops ook even vallen dat je ook met andere makelaars in gesprek bent. Is de makelaar echt zo’n scherpe onderhandelaar? Dit is zijn of haar kans om zich te bewijzen!

Courtage inclusief of exclusief btw?

Vraag van tevoren na of de courtage inclusief btw is. De makelaar moet namelijk 21% btw rekenen. Goed opletten dus! En nog even voor de zekerheid: de makelaarscourtage is geen onderdeel van de kosten koper.

Bijkomende kosten?

Soms betaal je bij de verkoop van je huis naast de makelaarscourtage ook nog bijkomende kosten. Vraag daarom na of deze bij de courtage zijn inbegrepen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld extra kosten die nodig zijn om een huis op Funda te plaatsen, voor fotografie, het inmeten van de woning en om te adverteren; gemiddeld zo’n €500 per woning. Bijkomende kosten verschillen per verkoopmakelaar. Dus ook hier geldt: wees alert en vergelijk!

Betaal je ook courtage aan de makelaar als de (ver)koop niet doorgaat?

Stel, de beoogde koper van jouw huis krijgt de financiering niet rond. Dan kan de verkoop niet doorgaan. Dat is natuurlijk al vervelend genoeg, maar betaal je dan ook nog courtage aan je makelaar? Normaal gesproken niet. Máár, bespreek dit voor de zekerheid altijd vooraf om verrassingen te voorkomen.

Bij een aankoopmakelaar geldt meestal hetzelfde: no cure, no pay. Maar ook in dit geval kun je daar het beste van tevoren afspraken over maken. Het zou natuurlijk zonde zijn als je toch courtage aan je makelaar moet betalen, zonder dat je huis gekocht of verkocht is.

Extra leesvoer

  • Nog niet overtuigd? Wij zetten de plussen en minnen van een makelaar voor je op een rij.
  • Wil je weten in wat het verschil is tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar? Wij leggen uit wanneer je welke makelaar kiest.
  • Of heb jij je droomhuis gevonden zonder makelaar? Lees dan onze handige tips voor het kopen van een huis zonder makelaar.
  • Is het zover en ga je een huis kopen? Of zet je jouw huis juist in de verkoop?  Dan is het goed om te weten met welke partijen je te maken krijgt.
Lees ook...
een initiatief van Obvion hypotheken
Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Volg Obvion via social media