een initiatief van Obvion hypotheken
Plussen en Minnen
geplaatst op 7 mei 2015

Ruimtegebrek, een nieuwe baan, gezinsuitbreiding of een nieuwe levensfase door pensioen: we denken allemaal wel eens na of we willen verbouwen of verhuizen. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? We zetten de vijf belangrijkste vragen voor je op een rij.

 1. Hoe wil ik over vijf jaar wonen?

  Belangrijk om na te gaan: wat zijn je toekomstwensen? Hoe wil je je woning over vijf jaar gebruiken? Denk je aan extra kinderen, of wil je je woonruimte meer gebruiken voor hobby’s? Kijk ook naar je carrièrepad. Hoe ziet dat er over een periode van vijf jaar uit? Wanneer je je toekomstwensen in kaart hebt, kun je concreter plannen maken over een verbouwing of verhuizing.

 2. Hoe ga ik om met verhuis- of verbouwstress?

  Verbouwen en verhuizen zijn één van de grootste stressfactoren bij huisdieren. Zij worden geconfronteerd met een situatie die voor hun oncontroleerbaar is. En ook bij mensen kan verhuizen veel stress met zich meebrengen. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de stellen die gaan verhuizen een verhuisbedrijf in de arm neemt om stress te voorkomen. Aan de andere kant: het samen bouwen aan een nieuwe woonomgeving kan ook relatieversterkend werken. Maak een goede planning, denk in oplossingen en praat veel over wat er op je af komt.

 3. Hoe tevreden ben ik over de buurt?

  Nederlanders zijn relatief honkvast. Zo’n 84 procent van de Nederlanders wil in hun huidige buurt blijven wonen. Het is een simpele, maar hele belangrijke afweging die je moet maken als je voor het vraagstuk verhuizen of verbouwen staat: heb ik het naar mijn zin in mijn huidige omgeving, of kan ik het op een andere plaats leuker hebben?

 4. Hoe belangrijk zijn familie en vrienden?

  Verhuizen betekent verder weg van buren en opgebouwde sociale contacten in de wijk. Belangrijk dus om na te gaan hoe belangrijk die sociale contacten voor je zijn. Datzelfde geldt voor familie. Een verhuizing kan betekenen dat ouders bijvoorbeeld verder weg komen te wonen. Dat kan onhandig zijn als zij iedere week op de kleinkinderen komen passen of juist hulpbehoevend zijn en jij normaals gesproken wekelijks bij ze op bezoek gaat.

 5. Wat is mijn budget?

  Last but not least: het budget. Door te verbouwen, investeer je in de woning, maar het is niet direct duidelijk of zich dat in de toekomst ook uitbetaalt. Wanneer je gaat verhuizen, moet je rekening houden met andere extra kosten, zoals notariskosten, kosten voor het afsluiten van een hypotheek en verhuiskosten. Een gesprek met een financieel adviseur kan verhelderend werken. Wil je alvast weten wat de kosten zijn van een verbouwing? Deze tool kan je verder op weg helpen.

Verbouw-app: deel je mening met ons!

Op dit moment werken we aan een app waarmee je inzicht krijgt en overzicht houdt tijdens een verbouwing. Wat denk jij? Zou een verbouw-app je kunnen helpen? Lees meer achter het idee voor de app en vertel ons wat je ervan vindt. Mis je nog dingen of heb je voor ons dé ideale tip? Laat het ons dan weten!

Lees ook...
een initiatief van Obvion hypotheken
Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Volg Obvion via social media