een initiatief van Obvion hypotheken
Plussen en Minnen
geplaatst op 2 november 2015

Leningen in de privésfeer voor de verbouwing of de aanschaf van een huis leiden vaak tot problemen. Uit recent onderzoek blijkt dat het bij dit soort leningen vaak mis gaat, omdat de afspraken slecht worden vastgelegd. Wij zetten op een rijtje waar je op moet letten.

Lenen van familie kan financieel gunstig zijn …

Voor veel mensen heeft lenen van familie of vrienden veel voordelen. De rente op dit soort leningen is vaak een stuk lager dan die van een hypotheek, waardoor met dezelfde maandlasten een groter bedrag geleend kan worden. In veel gevallen maakt dit het verschil tussen het wel of niet kunnen financieren van een huis. En op zijn minst scheelt het voor velen een flink bedrag in hun maandlasten.

… maar er kleven ook risico’s aan

Maar aan een grote financiële verplichting tegenover familie of vrienden kunnen ook nadelen zitten. Een lening schept aan beide kanten verwachtingen voor een lange tijd, maar in die tijd kan de financiële situatie van zowel de lener als de geldschieter flink veranderen. Wanneer om wat voor reden dan ook de wederzijdse verplichtingen niet nagekomen kunnen worden, kan dit de sfeer flink verzieken. Of zelfs de vriendschap op de tocht komen te staan.

Lenen van familie? Let dan hier op

Om de goede familieband te behouden, is het belangrijk dat er onderling afspraken worden gemaakt. En dat die ook goed worden vastgelegd. Vaak zijn de afspraken die mensen onderling maken, gebaseerd op vertrouwen en worden daarom nergens schriftelijk vastgelegd, zo blijkt uit het onderzoek. En als de vrienden of familieleden al een contract opstellen, is daar vaak niet eens een terugbetalingstermijn in opgenomen.

Als de situatie zich voordoet waarin de geldschieter zijn geld opeens nodig heeft, of de lener de aflossing niet kan betalen, wordt het juridisch gezien een vervelende situatie. Bij een gebrek aan afspraken op papier zal een stap naar de rechter ook weinig zin hebben.

 

Kortom: Lenen van familie of vrienden kan financiële voordelen opleveren, maar alleen als de afspraken goed worden vastgelegd. Als je overweegt om dit te gaan doen, denk dan goed na over wat je van elkaar verwacht en zorg dat dit op papier komt te staan zodat je er bij problemen óók samen uit weet te komen zonder dat dat een einde van de vriendschap betekent.

Lees ook...
een initiatief van Obvion hypotheken
Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Volg Obvion via social media