een initiatief van Obvion hypotheken
Blog
geplaatst op 22 april 2016

Een oud huis kopen en verbouwen tot een modern paradijs betekent klussen en nog eens klussen. Marieke ging de uitdaging aan. Slaagt haar missie?

Een oud huis kopen met een eigen karakter, een verhaal én charme. Dat is waar Marieke en haar gezin naar op zoek gingen. Missie geslaagd! Ze hebben een prachtige karakteristieke woning uit de 19e eeuw gekocht en opgeknapt tot hun eigen paradijs.

De woonwensen van Marieke en haar gezin waren duidelijk. Meer leefruimte, meer opbergruimte voor spulletjes, een werkplek voor haar eigen bedrijf als vastgoedstyliste én een grotere tuin en keuken. Onder de voorwaarde dat het gezin in dezelfde stad blijft wonen én de belofte dat de kinderen een grotere kamer krijgen zijn ze terechtgekomen in een oud huis uit het jaar 1890. De verbouwing duurde maar liefst een half jaar. Maar dan heb je ook wat, namelijk de droomwoning die ze voor ogen hadden.Een oud huis kopen en verbouwen

Een oud huis kopen met karakter

Marieke heeft altijd een voorliefde gehad voor oudere huizen. “Voorheen woonden we in een jaren 30 huis en we wilden graag een nóg ouder huis. Een oud huis heeft namelijk een uniek karakter. Het is klassiek, kleurrijk en vertelt een verhaal”. Zo laat Marieke me de huisvlag zien, die ze bij de sleuteloverdracht van de vorige bewoners heeft gekregen. “Deze vlag is door de jaren heen van bewoner tot bewoner doorgegeven. Het is mooi om stil te staan bij het feit dat wij niet de eerste bewoner zijn van dit huis, en ook niet de laatste!”

Bij een oud huis is verbouwen vaak onafwendbaar. Het huis was slecht geïsoleerd en de vloer en het plafond waren verouderd. In samenwerking met een architect, constructeur en aannemer is het gezin aan de slag gegaan met het renoveren van de woning. Marieke heeft er bewust voor gekozen om enkele karakteristieke eigenschappen van het huis te behouden: deuren, klassieke wandtegeltjes, een glas- en loodwerk en de trap zijn nagenoeg intact gebleven. Het resultaat mag er zijn. Het huis is precies geworden wat Marieke en haar gezin voor ogen hadden: Een gerenoveerde moderne woning met een karakteristiek randje.

een oud huis kopen en verbouwen

Verbouwtips van Marieke

Zelf van plan om je woning te verbouwen tot jouw droomwoning? Marieke geeft je enkele tips!

  • Breng alle risico’s grondig in kaart. Hierdoor kom je niet voor onvoorziene situaties te staan en weet je wat er allemaal bij de verbouwing om de hoek komt kijken.
  • Bewaak je budget, houd rekening met onvoorziene kosten en koop verstandig in door je online te oriënteren.
  • Het is verstandig om minimaal één keer per week ter plaatse te zijn bij de verbouwing. Marieke was er zelfs dagelijks. Het maakt het contact met de aannemer een stuk eenvoudiger en je kunt in overleg een weloverwogen besluit nemen.
  • Schoenmaker houd je bij je leest: laat je adviseren door de juiste experts, zoals een architect en constructeur. Een aannemer lijkt (en is misschien) vaak duurder, maar het aansturen van verschillende onderaannemers kost tijd en risico.
  • Laat de karakteristieke eigenschappen van het huis intact. Zoals in Mariekes geval de wandtegeltjes, de deuren en het glas- en loodwerk. Dit zorgt voor een mooie combinatie tussen klassiek en modern, tevens behoudt het huis haar karakter.
  • Bereid je goed voor en weet waar je aan begint. Maak een lijstje met jouw woonwensen en haal mogelijk inspiratie uit Woonmagazines, woonprogramma’s of Pinterest

een oud huis kopen en verbouwen

 

Verbouw-app: deel je mening met ons!

Op dit moment werken we aan een app waarmee je inzicht krijgt en overzicht houdt tijdens een verbouwing. Wat denk jij? Zou een verbouw-app je kunnen helpen? Lees meer achter het idee voor de app en vertel ons wat je ervan vindt. Mis je nog dingen of heb je voor ons dé ideale tip? Laat het ons dan weten!

Lees ook...
een initiatief van Obvion hypotheken
Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Volg Obvion via social media