een initiatief van Obvion hypotheken
Kopen tot verhuizen
geplaatst op 14 september 2014

Een eigen huis bouwen op het platteland. Een goed idee. Maar waar moet je op letten bij het kopen van bouwgrond?

Op het platteland worden veel minder huizen verkocht dan in de stad, blijkt uit recente woningmarktcijfers. Reden: huizen op het platteland zijn te duur. Een eigen huis bouwen op een stuk grond is dan misschien een goed alternatief. Maar let goed op als je een stuk bouwgrond op het platteland koopt. Hieronder een aantal nuttige tips.

Neem een specialist mee

Voorkom een verkeerde keuze, zoals onstabiele grond. Neem daarom een architect of een andere bouwspecialist mee voordat je een definitieve beslissing neemt.

Kans op onteigening

Zoek voordat je koopt of er plannen zijn om de grond te onteigenen. Vraag bij de gemeente of er een onteigeningsplan bestaat.

Eis bodemonderzoek

Eis een bodemonderzoek van de eigenaar voordat je de grond definitief koopt. Een slechte grond kost je zo tussen de 5.000 en 12.500 euro extra. Voor extra funderingen bijvoorbeeld.

Waar is de zon?

Je bouwgrond kan het best op het zuidoosten tot zuidwesten liggen. De zon zorgt namelijk voor gratis warmte en dat scheelt in de energiekosten.

bouwgrond kopen

Check de leidingen

Kijk of er leidingen en kabels voor water, gas, telefoon en internet op je grond aanwezig zijn. Als je deze voorzieningen moet laten aanleggen, kost je dit veel geld.

Bouwvoorschriften

Vraag ook altijd voor het aankopen van een grond de bouwvoorschriften op bij de gemeente. In sommige gemeenten is het bijvoorbeeld niet toegestaan om bepaalde materialen te gebruiken.

Zijn alle officiële papieren er?

Vraag de verkoper altijd om een officieel attest. Een attest is een schriftelijk bewijs waarop staat dat de grond bouwgrond is, en dat er een woning op gezet mag worden.

Meer tips?

Vind hier nog meer tips over zelf bouwgrond kopen.

Lees ook:

Verhuizen naar het platteland: de plussen en minnen

Hoe vind ik een hypotheek voor mijn droomhuis?

Huis verbouwen? Vergeet deze drie tips niet!

Lees ook...
een initiatief van Obvion hypotheken
Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Volg Obvion via social media