een initiatief van Obvion hypotheken
Trends
geplaatst op 4 juni 2015

Hoe ziet ons huis er uit over vijf jaar? In ieder geval wonen we energiezuinig, comfortabel en aangepast aan onze leefwijze. Voorbeelden te over, maar deze innovaties komen er zeker aan.Veel van onderstaande innovaties zijn technisch gezien al mogelijk. Toch maken we er nog nauwelijks gebruik van. Omdat het te duur is om in te bouwen in bestaande huizen bijvoorbeeld. Maar over vijf jaar kun je rekenen op:

  1. Duurzame energiebronnen, aangestuurd door een app op je smartphone. Duurzame bronnen als zon, wind en aardwarmte worden straks standaard gebruikt voor klimaatgevels, warmteterugwinning, wand- en vloerverwarming, zonnepanelen en een zonneboiler. Al deze computergestuurde verwarmings- en koelingselementen worden aangestuurd door een app op je smartphone.
  2. Met planten begroeide daken. Waar geen zonnepanelen liggen, zijn de daken met planten begroeid. Dat is om het dak te isoleren en het regenwater op te vangen. Bovendien zetten de planten CO2 om in zuurstof.
  3. Regenwater in je wc. Per wc-spoelbeurt gebruiken we zeven liter gezuiverd leidingwater. Veel mensen vinden dat verspilling, dus in de toekomst vangen we regenwater op en gebruiken dat om de wc door te spoelen.
  4. Een slimme koelkast. De koelkast houdt zelf bij wanneer producten moeten worden aangevuld en bestelt ze bij de supermarkt. De boodschappen worden in een speciale koelbox aan huis afgeleverd. Samsung is er bijvoorbeeld volop mee bezig.
  5. En een intelligente wasmachine. De wasmachine scant de kleding zelf en stelt vervolgens een passend programma in. De was in de machine gooien en op kleur sorteren moeten we nog wel zelf doen.
  6. Een multimediaspiegel. De Mirror 2.0 van industrieel ontwerper Robert Grynkofki bijvoorbeeld combineert een computer/televisiescherm met een badkamerspiegel. Zo kun je tijdens het scheren de filemeldingen bekijken en word je op de hoogte gebracht van de belangrijkste nieuwsfeiten. Een waterdichte tv voor in de badkamer is ook een optie.
  7. Een sleutelloos bestaan. Een nieuwe auto heeft nu al geen sleutel meer nodig. De meeste systemen worden over een paar jaar in- of uitgeschakeld met behulp van badge, vinger-, hand- of oogherkenning.
  8. De robotstofzuiger. Hij heeft een eigen hoekje in huis waar hij zichzelf oplaadt, maakt elke dag een rondje door het huis en hij beslist zelf waar hij aan de slag moet. Nu al te koop.
Lees ook...
een initiatief van Obvion hypotheken
Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Volg Obvion via social media